Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Okulu’nun Açılış Töreni, Bakan Varank İle Gerçekleştirildi

Öğrencilerin öğretmen olmadan oyunlaştırma yöntemini kullanarak yazılım alanında sınırlarını keşfetme prensibine dayalı yazılım okulu olan 42 Kocaeli Yazılım Okulu’nun açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank’ın teşrifleri ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Okulu’nun Açılış Töreni, Bakan Varank İle Gerçekleştirildi

Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank törende yaptığı konuşmalarında; “Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli yazılım okulunun resmi açılış töreninde sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

42 Okulları, Yenilikçi Yaklaşımıyla Bir Eğitmen Olmadan Birbirinden Öğrenme Metoduna Dayalı Bir Müfredata Sahip

Gençlerin ışıldayan gözleri ile bir araya gelmesinin kendilerini heyecanlandırdığını belirten bakan Varank; “Önceki hafta dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFESTte idik. Bugün yeniden siz gençlerin ışıldayan gözleri ile bir araya gelmek bizlerin de heyecanını diri tutuyor. Fransa kökenli Ekol 42 iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz 42 İstanbul yazılım okulunun açılışını bu ayın başında gerçekleştirdik. 242 kişi ile eğitimlere başlayan 42 İstanbulun bir aylık ilk havuz eğitimi geçtiğimiz hafta tamamlandı. Arkadaşlarıma bu ilk eğitimin nasıl geçtiğini sordum. Tabi 42 Okulları, yenilikçi yaklaşımıyla bir eğitmen olmadan birbirinden öğrenme metoduna dayalı bir müfredata sahip. O yüzden eğitimin ilk saatlerinde bir sessizlik hakimken, ilerleyen saatlerde öğrenciler birbirleriyle konuşmaya başlamış. Bu yöntemle aslında eğitim modelinin ana hedefi olan iletişim, takım oyunu ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyoruz. Hiç alışık olmadığımız bu usule öğrencilerimiz hızlı bir şekilde adapte olmuş durumda. 7/24 açık kampüs yöntemiyle eğitim veren okulumuzda, öğrencilerimiz uzun saatler geçiriyor hatta sabahlayan öğrencilerimiz dahi oluyor. Başarıyla geçen bu ilk havuz eğitiminin sonuçları 2 hafta içinde açıklanacak ve yeni eğitimlere geçilecek.

42 Kocaeli’nde Eğitim Görecek Öğrencilerimiz 42 İstanbul’a Göre Daha Şanslı

Tüm Türkiye’de okula 3 binden fazla başvuru alındığını belirten Bakan Varank; İşte bugün de 42 Kocaeli okulumuzun açılışını yapıyoruz. Bilişim Vadisinin ev sahipliği yaptığı 42 Kocaeli 339 bilgisayar kapasitesi ile 1.155 metre kare alanda 7/24 eğitim verecek. Tüm Türkiyeden 3 binden fazla başvuru aldığımız okulumuza, elemeler sonunda 172 kişi ilk havuz eğitimine kaydoldu. Burada da aynı İstanbulda olduğu gibi güzel bir eğitim döneminin geçmesini diliyorum. Tabi bence 42 Kocaelinde eğitim görecek öğrencilerimiz İstanbula göre daha şanslı. Çünkü Bilişim Vadisinde, teknoloji ekosisteminin tam göbeğinde eğitim alacaklar. Yerli otomobilimiz TOGG başta olmak üzere birçok teknoloji şirketiyle aynı kampüsü paylaşacaklar. İnanıyorum ki, burada da sabahlayan öğrencilerimiz olacaktır. Bunu düşünerek Bilişim Vadisinin gerekli önlemleri alması lazım. 42 Kocaelinde eğitim görecek tüm öğrencilerimize ben şimdiden başarılar diliyorum. Tüm bu süreçlerden sonra eminim ki yüzlerce gencimiz yaratıcı işlerde kendilerine yer bulacaklar. Gerçekten bu yenilikçi modelde eğitim alan öğrencilerimizin yazılım alanında fark yaratacaklarını düşünüyorum. Bakınız Dünyada 42 okullarında eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısının daha önceden hiçbir kodlama deneyimi olmamasına rağmen mezunlarının tamamı istihdam ediliyor. Buradan mezun olan öğrenciler bilişim ve yazılım alanında dünyanın en iyi şirketlerinde çalışmaya başlıyor. Bu okullar aslında özel yetenek havuzu vazifesi gören, yazılım sektörü için bulunmaz bir insan kaynağı alanı konumunda. Ben şahsen 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okullarımızın da yakın zamanda aynı performansı yakalayacağına inanıyorum. Buradan mezun olmayı başaran gençlerimiz Türkiyenin ve farklı ülkelerin en iddialı projelerinde kendilerine yer bulabilecek yetkinlikte olacaklar.

Basamakları Çıkarken En Az Güçlükle İlerlemeniz İçin Her Adım Hesaplandı

Öğrencilerden Türkiye’nin geleceğine ve bilişim ekosistemine katkı sunmalarını beklediklerini belirten Bakan Varank; 42 Okulları projesiyle alakalı görüşmelerin başladığı ilk günden bu yana tüm paydaşlarımız önemli katkı ve desteklerde bulundu. Bakanlığımız, TÜBİTAK TÜSSİDE ve Bilişim Vadisi başından beri bu işin koordinasyonunu yürütüyor. İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarımız sağladıkları 27 Milyon Liralık destek ile projeyi finanse ediyor. Diğer taraftan, açık kaynak platformu üyelerimiz de hem okullarda yapılan eğitim faaliyetlerini hem de platformda yürütülen projeleri destekliyor. Tabi ödülleriyle sizleri motive etme rolünü üstlenen sponsorlarımızı da unutmayalım. Bu güzel hikâyede onlar, başından sonuna, hatta mezuniyet sonrasında sunacakları istihdam imkanlarıyla sizleri hiç yalnız bırakmayacaklar. Basamakları çıkarken en az güçlükle ilerlemeniz için her adım hesaplandı. Bu dayanışma ruhuyla sizlerin de elinden gelen azami gayreti göstermesi en büyük arzumuz. Tabi bizim bu noktada siz gençlerimizden beklentimiz, birer girişimci olarak Türkiyenin geleceğine ve bilişim ekosistemine katkı sunmanız. Ülkemizde açık kaynak yazılım geliştirme kültürünü sağlamlaştırmada iddiamız büyük. Bakın, geçtiğimiz günlerde Ulusal Yapay Zeka Stratejisini açıkladık. Hedefimiz yalnızca yapay zekâ alanında 10 bin istihdam sağlamak. Geleceğin teknolojisinde aklınıza koyduğunuz, kalbinizin hızlı hızlı çarpmasına sebep olan ne varsa sizlerle birlikte heyecanlanmaya hazır olduğumuzu bilin isterim. Biz gençlerimizin içlerindeki teknoloji ateşini büyütmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. İşte geçen hafta 40 bin takımın başvuruda bulunduğu bir teknoloji festivalini 72 paydaşımızla birlikte gerçekleştirdik. TEKNOFEST yarışmalarında dedesinin tarlasından ilham alarak Uzayda tarım yapabilecek robotları üretmeye çalışan gençlerimiz bile vardı. Katıldıkları yarışmalarda önemli dereceler elde ettiler. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Hackİstanbul etkinliğinde 2 bine yakın yazılımcı genç siber güvenlik alanında hünerlerini gösterdi. Gelecekte milyar dolarlık savunma sistemlerinin yerini basit yazılımlar alacak. Siber güvenliğe de bu sebeple ayrı önem veriyoruz. Geçtiğimiz aylarda ABDde bir şehirde su şebekesi sistemine sızan siber korsanlar içme suyunda bulunan klor miktarını arttırarak yüzlerce insanı kolaylıkla zehirledi. Dehşet verici bir örnek. Şirketler kötü niyetli yazılımlar üzerinden telafisi güç kayıplarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Her şeyden öte milyonlarca insanın verisi elden ele dolaşıyor. Bu sebeple yazılım dünyasında da ülkesini ve vatandaşlarını gözünü kırpmadan koruyacak kahramanlara ihtiyacımız var. Aynı şekilde dünyada ses getirecek, geleceğin teknolojilerinin tasarlayıcısı kahramanlara ihtiyacımız var. Ve ben eminim ki bu kahramanlar sizlerin de arasından çıkacak.

Bizim Gençlerimiz Ulaşım Teknolojilerinde Çığır Açan Projeler Üretsin İstiyoruz

TEKNOFEST ile gençlerimizin heyecanına, gelecek hayallerine şahit olmanın kendilerine çok büyük bir motivasyon sağladığını belirten Bakan Varank; Bizim gençlerimiz ulaşım teknolojilerinde çığır açan projeler üretsin istiyoruz. Bizler başka ülkelerin Uzaya fırlattığı roketi canlı yayında izlerken iç geçiren gençler değil, fırlatma tesislerinde geri sayım için yerini alan gençler görmek istiyoruz. Bir türlü aşamadıkları eziklik kompleksi ile ülkesine ve gencine hiçbir hayali layık görmeyenlerle yol alamayız. Çünkü bizler hayalleri için hiçbir hudut tanımayan, engellerinden ilhamlar çıkaran muhteşem gençlerin hikayelerini dinlemekle meşgulüz. İşte TEKNOFEST ile gençlerimizin heyecanına, gelecek hayallerine şahit olmak bizlere çok büyük motivasyon sağlıyor. Türkiyenin her köşesinde gençlerimizin teknolojiye olan tutkusu her geçen yıl büyüyor. Şunu artık çok net görüyoruz. Türkiyenin gençleri TEKNOFEST KUŞAĞI olarak geleceğe yürüyor. Bugün hamdolsun özellikle savunma sanayiinde tüm dünyanın yakından takip ettiği teknolojileri geliştirebiliyoruz. Yarın da bunun kat be kat fazlasını bilişimin her alanında yine sizlerin gayretleri ile yapacağız. Klavyede bastığınız her bir tuş ülkemizin geleceğini daha da sağlamlaştıracak. Bu yüzden çok değerlisiniz, lütfen özgüveninizden ödün vermeyin. En kısa sürede güzel haberlerinizi duymak üzere bugün burada sözlerimi sonlandırıyorum ve açılışını yaptığımız 42 Kocaelinin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sağ olun, var olun, Allaha emanet olun.” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank törene katılan herkese teşekkür etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Vali Seddar Yavuz ve protokol üyelerinin hayırlı olsun dilekleriyle Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Kocaeli Okulunun açılış kurdelesini kesmelerinin ardından ilk ders zilini çalarak, sınıfları tek tek gezdiler.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5