banner3

Karamürsel’den Körfez’e 6 bin balık salındı

İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamında Karamürsel Ereğli Sahili’nden 6 bin adet levrek, kalkan ve çupra türlerindeki yavru balık denize salındı.

Karamürsel’den Körfez’e 6 bin balık salındı

Doğaya ve canlılara değer vererek yatırımlarını hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamındaki balık salma çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce Körfez’in birçok sahilinde yapılan balık salma töreni bu kez Karamürsel Ereğli Sahilinde gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katılımı ile yapılan törende 6 bin yavru balık denize salındı.

YOĞUN KATILIM

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan Karamürsel Balık Salma Törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Ercan Küçük, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, AK Parti Karamürsel İlçe Başkanı Sait Mete, oyuncu Alp Kırşan, öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

“KÖRFEZ İÇİN CİDDİYETLE BİR ŞEYLER YAPMAYA BAŞLADIK”

Altıncı kez Körfez’e hayat vermek ve ekosistemi yeniden canlandırmak için bir araya geldiklerini belirten Başkan Büyükakın, “Gerçekten Körfez için ciddiyetle bir şeyler yapmaya başladık ve kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Meselenin birkaç boyutu var. Her şeyden önce küresel iklim krizi denen bir şeyle karşı karşıyayız. Bu artık iklim değişimi kelimesinin ötesine geçen bir şey. Bakın 2 gündür Mısır’da bütün dünyanın bu konularla ilgilenen yöneticileri, devlet başkanları toplandılar ve küresel iklim kriziyle ilgili bir şeyler yapmamız gerektiğini konuşuyorlar. Orada ilk günden itibaren şu konuldu. Biz hep konuşuyoruz ama gerekli olan şeyleri yapmıyoruz. Ana tema buydu. İkinci konuda şu; bu işleri toparlamak için para harcamak lazım. Karbon emisyonunun azaltmamız gerekiyor. Daha az karbon sıfır karbon hedeflerini tutturmak gerekiyor denildi. Artık biz büyükler yaşamımızı değiştirmeliyiz. Çocuklarımızın rehberliğine ihtiyacımız var. Daha az atık çıkarmak, yeniden kullanmak ve dönüştürerek kullanmak gerekiyor. Eğer bunları yapmazsak dünya yaşanmaz hale gelir. 1,5 derece ısınmayı engellenmezsek daha fazla afet yaşanacak ve dünya yaşanmayacak bir hale gelecek. Zaten afetlerin yaşanma sıklığında bir artış var” dedi.

“45 GÜNLÜK SUYUMUZ VAR”

Başkan Büyükakın, “Barajımızda şu anda 45 günlük suyumuz var. Endişe etmeyin Sapanca’dan barajımıza bağlı olan hattan su çekebiliyoruz. Ama sevgili gençler şöyle düşünün Sapanca da kurursa nereden su alacağız. Yağışlar bizim istediğimiz gibi yağmazsa içecek suyu nereden bulacağız. Birde bu yağışlar uzun bir dönem yağmaz ve sonrasında birçok hızlı bir şekilde yağarsa ne yapacağız. Hiçbir şehrin alt yapısı 40-50 kilogramlık yağışları kaldırmıyor. Aslında biz insanoğlu olarak kullanabileceğimizden daha fazlasını kullanıyoruz. Limit aşım günü diye bir kavram var. Limit aşım günü insanların bir yılda tüketmesi gereken miktarın tüketilmesi. 1970’li yıllarda ortaya çıkan bu kavramda limit aşım günü aralık ayındayken, şimdi temmuz ayında. Bu gelecekten tüketiyoruz. Dünyanın böyle devam etmesi mümkün değil. Evrenin kendi içinde bir düzeni var. Evren kendini koruyacak. Biz kafalarımızı değiştirmeliyiz. Yoksa bu dünyada canlı yaşayamayacak” şeklinde konuştu.

“ŞİMDİYE KADAR 30 BİN BALIĞI DENİZE BIRAKTIK”

Başkan Büyükakın, “İşte biz öncelikle denizimizi kirletmemeye çalışıyoruz. İkinci olarak türlerin çoğalması ve sayısının artması için de balıklandırma faaliyetlerini yapıyoruz. Şimdiye kadar 30 bin tane balığı denize bıraktık. Biz bu denize bıraktığımız balıkları takip de ediyoruz. Onların tutulduğunu da biliyoruz hatta balıkçılarımızdan bize fotoğraflar da geliyor. Buradaki balıklarımızın üzerinde çipler var. O çipler aracılığı ile bu balıkların denizdeki yaşamını da izliyoruz. Bunlar bir kere denizde yaşıyorlar bundan herkes emin olsun. Denizimiz eskisi kadar kirli değil. Önümüzdeki süreçte kabul edilirse hem burası için hem de arkadamızdaki Altın Kemer Plajımız için mavi bayrak başvurusunu da yapacağız” dedi. 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR PROGRAMA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ”

Programda konuşan TAGEM Genel Müdürü Metin Türker ise yaptığı konuşmada, “Altıncısını organize ettiğimiz balıklandırma programında olduğum için çok memnunum. Çok önemli bir etkinliğe hep birlikte şahitlik ediyoruz. Özellikle ülkemiz balıkçılık ve su ürünleri konusunda ciddi mesafe kat etti. Doğal göllerimiz, barajlarımız, denizlerimiz ve akarsularımızla büyük bir potansiyele sahibiz. Üretimimizi iki kat artırmış 1.4 milyar dolarlık ihracat gelirine ulaşmış bulunmaktayız. Muazzam bir potansiyele sahibiz. TAGEM ülkemizin en büyük araştırma kurumu. Bitkisel ve hayvansal üretimden sağlıklarına kadar ekosistemi korumak balık miktarını tespit etmek, sürdürülebilir bir çevreyi devam ettirmek için görevlerimiz var. 170 araştırma enstitümüzle balıkçılık sektörünün hizmetindeyiz. Levrek ve çipura Akdeniz Su Ürünleri Araştırma enstitüsü tarafından yetiştirildi” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Karamürsel’de böyle güzel bir programında gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Yüzlerce yıldır insanoğlu kendisine verilen nimetleri fazlasıyla kullanmaya çalıştı. İnsanoğlunun azgınlığı had bilmezliği nimetleri öyle bir kullandırdı ki bugün onlara muhtaç hale geldik. Dünyada bir trend oluştu. Doğaya çevreye tabiata hayvanlara karşı saygı duymaya başladık. Sanki yeni bir şeymiş gibi. Bizim çocukluğumuzda bu Körfez masmavi, balığıyla içinde yüzen insanıyla bambaşka bir yerdi. 1980’li yılların başıyla beraber o günkü yöneticilerin bilerek veya bilmeyerek uyguladığı politikalarla Körfez’i kaybettik. Bu projeyi başlatan ve devam ettiren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BU ORGANİZASYON BİLİME DE HİZMET EDİYOR”

Karamürsel’de böyle güzel bir program olmaktan mutluluk duyduğunu belirten oyuncu Alp Kırşan, “Yavru balık salımıyla ilgili bilgi geldiğinde çok heyecanlandım. Bu geleceğe yönelik oluyor. Bu yavru balıkları denize bıraktığımızda büyüyorlar çoğalıyorlar. Bunun öncülüğünü yapan Kocaeli Büyükşehir belediyesine teşekkür ediyorum. İki oğlum var onlara ilk öğrettiğim şey balık tutmaktı. Balık tutmayı öğrenen bir çocuk karnını doyurmayı, meslek sahibi olmayı öğreniyor. Aile babası olmamın dışında bir de balık sevdamı örnek alan çocuk benim için gurur kaynağı. 6 bin yavru balığı Körfez’e salacağız. Gördüğümüz kadarı ile balıkların üzerinde çipler de var. Takip de ediyoruz. Yani bu organizasyon aynı zamanda bilime de hizmet ediyor” dedi.

6 BİN LEVREK, KALKAN VE ÇUPRA DENİZE SALINDI

Başkan Büyükakın, protokol, öğrenciler ve vatandaşlar program sonunda balık salınımı gerçekleştirdi. Levrek, Kalkan ve Çupra türlerindeki 6 bin yavru balık, Ereğli Sahili’nden denize bırakıldı.  Böylece İzmit Körfezi’ne bırakılan yavru balık sayısı 36 bine ulaştı.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5