banner2

SAĞLIKCILARDAN FÜZELİ GÖNDERME

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker’in memur zammı hakkında SBU Darıca Farabi Eğittim ve Araştırma Hastanesi Önünde yaptı

SAĞLIKCILARDAN FÜZELİ GÖNDERME

        

         Kamu çalışanlarının merakla beklemiş oldukları 2021 yılının enflasyon rakamı belli oldu. Açıklanan enflasyon yalnızca 1 ayda %13,58 arttı.

         TUİK tarafından 2021 yılının tamamı için enflasyon oranı  %36,08 olarak açıklandı.

         Kamu Çalışanlarına 2021 yılının ikinci yarısı için verilen %3’lük zammı henüz almadıkları gibi, 2022 yılının ilk ve ikinci yarıyıl zamları da aralık ayında yaşanan enflasyon karşısında eridi, yok oldu.

          Memur maaşlarına geçtiğimiz altı ayda verilen %3 zam düşüldüğünde resmi olarak %22,46 erimiştir. Böylece memur ve emeklilere ocak ayında %22,46 enflasyon farkı ortaya çıktı.

          Gerçekleşen enflasyona yeni yılın ilk günü yapılan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları, vergi, harçlar ve ulaşıma gelen zamlar dahil edilmemiştir. Enflasyon rakamlarına, son yapılan zamlar eklendiğinde cebimize yansıyan gerçek enflasyonun %36,08’in kat be kat üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır.

          Bağımsız kuruluşların yapmış olduğu araştırmalarda gerçek enflasyon % 50 ile % 60’ın çok çok üzerindedir.

           Yeni yılda Elektrik % 50 ile %153 arası, Asgari Ücrete % 50, Doğal gaz %50,  Ulaştırma %53, Akaryakıta % 40, Harçlar %36, Konut’a ise %28.57 zam gelmiştir. TUİK’in açıklamış olduğu rakama göre ise enflasyon %36 olarak gerçekleşmiştir.

          Döviz kurundaki artış, Enerji ve Mazot fiyatlarındaki artışlar hayatımızın her alanında fiyatları doğrudan etkilemektedir.

          Aylık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı bu dönemde Toplu Sözleşmeye göre memurlara ve emeklilere  yılın ilk 6 ay için %5 zam ve enflasyon farkı verilmesi hiçbir vicdana sığmaz. 2021 yılında ortaya çıkan enflasyon farkını bir lütufmuş, yeni bir zammış gibi göstermek de doğru değildir.

        Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin, kuşa dönen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir.

         Enflasyon farkı sıfır zam demektir.

         Dört ay önce ağustos ayında Kamu İşvereni ile Yetkili Sendika arasında imzalanan Toplu Sözleşmenin kısa süre içerisinde işlevini yitirmesi yetkili sendikanın öngörüsüzlüğünü ortaya koyduğu gibi, Kamu görevlilerinin yetkili sendikanın umurun da olmadığını ortaya koymaktadır. 6 dönemdir Kamu İşvereni karşısında Kamu Çalışanlarının Maaş artışlarını ve özlük haklarının pazarlığını yapan yetkili ama etkisiz Sarı Sendika enflasyonun altında zamlara imza atarak çalışanları açlık sınırına yakın bir maaşa mahkum etmiştir.

        Enflasyon oranındaki bir artış zam değildir.

         TUİK’in açıklamış olduğu verilere bakıldığında 2022 ve 2023 yılları için Kamu İşvereni ile Yetkili Sendikanın İmzalamış olduğu toplu sözleşme daha başlamadan hükmünü yitirdiği görülüyor. Bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Dört ay önce imzalamış olduğu toplu sözleşmenin revize edilmesi gerektiğini her platformda ifade eden Malum Sen (Sarı Sendika) aslında Kamu çalışanlarını temsil kabiliyetinde olmadığını yüksek sesle ifade etmektedir.

         2010 yılından itibaren kamu çalışanlarının yetkilendirdiği yetkili ama etkisiz Sarı Sendika ile  Kamu İşvereni iki yılda bir ağustos ayında yapılan  her Toplu Sözleşme sürecinde tiyatro oyunu sergilemektedir. Ortaya konan oyunda Kamu İşvereni iyi adam, Sarı Sendika ise kötü adam rolünü oynamaktadır. Kamu çalışanları gerçekler ile yüzleşmeli, emeklerine, ekmeklerine, geleceklerine sahip çıkmalıdırlar.

        Altı dönemdir toplu sözleşme masasında mağdur olan sağlık çalışanları ve memurlar artık gerçekler ile yüzleşmeli daha fazla mağduriyet yaşamamaları için Malum Sen ile yollarını ayırmalı Türk Sağlık Sen’e ve Türkiye Kamu Sen’e üye olarak destek vermelidirler.

        Kamu Görevlilerine yılın ilk altı ayı için yapılacak % 30.5’lik zam oranı memurun yarasına merhem olmaz. Gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamı üzerine ilave edilen 2.5’luk refah payı kamu çalışanlarının beklentisini karşılayacak nitelikte değildir. Sağlık Çalışanlarının ve memurların ekonomik kayıplarını karşılamaktan uzak bu iyileştirmeyi kabul etmiyoruz.

         Kamu İşvereni 2022 yılının ilk altı ayı için belirlemiş olduğu memur zammını tekrar gözden geçirerek Asgari ücretin belirlenmesindeki gelişmeye paralel olarak, kamu çalışanlarını geçim derdinden kurtarmalı, sağlık çalışanlarına ödenen ekonomik değerlerin tamamına yüzde 50 zam, geçmiş kayıpların telafisi için katsayıya bağlı seyyanen 1000 TL. Ek Zam ve Yüzde 3 enflasyon refah payı uygulamasını hayata geçirmelidir. 

                                                                                                        Ömer ÇEKER

                                                                                                         Şube Başkanı

                                                                                          BASIN BÜROSU:

                                                                        TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5