ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF katkılarıyla  1-7 Ağustos tarihleri arasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘’Dünya Emzirme Haftası’’ olarak kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ

Kocaeli Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Dr. Ömer Doğukan Saraç konu hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

Anne sütünün önemi ve anne bebek bağına dikkat çeken Dr. Saraç “Bebeklerimizin doğar doğmaz yanlarında olan melekleri anneleri,  annelerin ise bebek bakımında en büyük yardımcısı anne sütüdür. Anne sütü annenin bebeğine vereceği ilk ve en güzel hediyedir. Anne sütü bebek ve anne arasında sadece sevgi ve bağ sağlamakla kalmaz, büyüme ve gelişiminde gerekli olan sıvı, enerji, vitamin ve mineral desteğini de verir. İçeriğin de bulunan bağışıklık sistemi hücreleri, enzimler ve hormonlar ile bebeği ayrıca hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı da korur. Bebeklerin zeka düzeyleri anne sütü ile artmaktadır. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirirken annenin kendine güvenmesini ve bebeği benimsemesini de sağlar” diye konuştu.

Emzirme ve anne sütünün bebeğin beslenmesindeki en önemli konu olduğunu vurgulayan Saraç, “Anne sütü içeriğindeki maddelerin doğada eşi ve benzeri yoktur. Her bebeğe her yaşta uygun besin ve bağışıklık desteği sağlar. Anne sütünün kısa ve uzun vadede bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimi için yararları bilim dünyası tarafından da kanıtlanmıştır” dedi.

Emzirmenin anne ve bebek için faydaları üzerinde duran Saraç ayrıca şunları kaydetti:

“Emzirmenin yumurta ve meme kanseri riskinden koruması, tip 2 diyabet riskini azaltması, osteoporoz riskini azaltması, doğum sonrası depresyon riskini azaltması, gebelik sırasında alınan fazla kiloların verilmesine yardımcı olması ve doğum kontrolüne destek olması gibi birçok faydaları vardır. Bebek için ise içerdiği antikorlar ile enfeksiyon riskini azalması, büyüme ve gelişmeyi en ideal biçimde sağlaması, alerji ve astım riskini azaltması, bilişsel gelişim ve zekayı arttırması, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı desteklemesi gibi faydaları vardır. Bu nedenlerle anne, bebek ve toplum sağlığı açısından çok önemli olan emzirme bakanlığımızca ve hastanemiz bünyesinde desteklenmekte, dünya emzirme haftası olan 1-7 Ağustos tarihlerinde kutlanmaktadır.”

Saraç;  dünya emzirme haftası nedeniyle düzenlenen eğitim ve etkinliklerin,  konu hakkında farkındalık oluşturduğunu ve vatandaşlarımızın bilgi sahibi olması açısından son derece yararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Körfez Gazetesi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner5